Kamprechtersinfo

Kamprechters

Taakverdeling (2020)

kampr1

lijst (2020)

kampr2

Gwenda Stevens : “Jonge arbiters aantrekken, onze grootste uitdaging.”

In 2017 wordt Gwenda Stevens verkozen als lid van de raad van bestuur van het BOIC, kort daarna vraagt BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers haar of ze bereid is om het voorzitterschap van de Commissie Officials op zich te nemen. “Over het aanbod om Sven Serré op te volgen, heb ik niet lang getwijfeld.”

Gwenda Stevens: “Ik ben internationaal kamprechter in het roeien sinds 2004. Ik weet veel over arbitrage in het roeien maar wist toen nog niets over het voetballen bijvoorbeeld. Ik vond het een heel interessant aanbod en een boeiende job. De Commissie behartigt de belangen van iedereen die zich als official inzet voor de sport, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema's die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben. Het is eigenlijk eenvoudig: “zonder officials, geen sport”.

Behartigen van de rechten, belangen en plichten van olympische official
De commissie heeft als doelstellingen enerzijds het behartigen van de rechten, belangen en plichten van de olympische officials en anderzijds als overlegplatform te dienen waar ‘good practices’ en ‘common interest’ gedeeld worden. Er ook gewerkt aan een deontologische code.

Gwenda Stevens: “Sven Serré stond aan de wieg van dit project, hij kwam met het idee om een Commissie Officials op te richten binnen het BOIC. Er bestaan in België arbitrage projecten langs Vlaamse en langs Waalse zijde. De bedoeling van de Commissie Officials is om overkoepelend en op federaal niveau te werk te gaan. Samen ervaringen uitwisselen, samen nadenken, erkenning en herkenning geven."

Om zijn doelstellingen in de praktijk om te zetten organiseert de commissie ieder jaar een forum rond een bepaald thema gericht naar Belgische officials met internationale ervaring maar eveneens naar de verantwoordelijken van de officials binnen de sportbonden en -liga’s.

Gwenda Stevens: “Enkele van de thema’s die ons Forum van 16 november van vorig jaar centraal stonden, waren: de begeleiding en omkadering van officials, de promotie van officials. We nodigen deskundige gespecialiseerde sprekers uit om over een thema uit hun vakgebied te komen spreken. Zo was Christine Casteels bij ons te gast. Zij is senior consultant bij de Federale Gerechtelijke Politie en had het over manipulaties in de sport, een thema dat nog steeds brandend actueel is.

Langs Waalse zijde bestaat er bijvoorbeeld een verplichting bij de clubs om minstens één arbiter te leveren, langs Vlaamse zijde wordt dat niet opgelegd. Zo kom je tot disproportionele verschillen. Wij kunnen federaties niets verplichten maar we kunnen wel met hen gaan praten en samen te werken.

We vatten het idee op om een “Olympic officials dinner” te organiseren, waar we alle Belgische olympische officials zouden uitnodigen die de laatste twee Olympische Spelen hebben meegedaan. We willen graag iedereen samen brengen en met de officials rondetafelgesprekken voeren en hen vragen naar hun ervaringen tijdens de Spelen.”

Official van het jaar

“Aan het eind van ieder jaar reiken we in de sport tal van prijzen en awards uit, atleet van het jaar, ploeg van het jaar, coach van het jaar … Waarom geen 'Official van het Jaar' verkiezen? Natuurlijk moet er dan een procedure en criteria uitgeschreven worden, maar dat is zeker iets wat ik met de commissie zou willen verwezenlijken om de officials meer in de spotlights te plaatsen.”

Jonge arbiters aantrekken, onze grootste uitdaging

“Maar de grootste challenge is om jonge arbiters aan te trekken en ze te vormen. Een vraag die we misschien eerst moeten beantwoorden zou kunnen zijn: waarom kiezen atleet-roeiers na hun topsportcarrière niet voor een carrière als arbiter? En niet alleen in het roeien is er een nijpend tekort aan opvolging, het is een probleem in veel federaties. Ik denk ook wel dat het te maken heeft het feit dat de rol van arbiters nog te weinig erkend wordt. Een punt waar we in de komende jaren zeker werk van moeten maken.”

De Koninklijke Belgische Roeibond zoekt kandidaat-kamprechters, bekijk onderstaande filmpjes

 

(Korte versie en lange versie)

 

 

 Roeipakjes en riemen der Belgische clubs

 

- Nationale wedstrijdcodex. Klik op onderstaand logo voor de powerpoint over de nationale codex.

codex 

 

 

 

- Analyse van wedstrijd- en probleemsituaties

 

Belgische kamprechters aangeduid voor FISAwedstrijden 2020

FISA-Calendar Events 2020 Organizer Country Belgische kampr.
11/01/2020 European Rowing Indoor Championships - Prague CRA CZE  
7+8/02/2020 World Rowing Indoor Championships - Paris FISA FRA  
10-12/04/2020 World Rowing Cup I regatta - Sabaudia FISA ITA Neirinckx Chantal
27-29/04/2020 European Olympic Qualification regatta - Varese FISA ITA Stevens Gwenda
1-3/05/2020 World Rowing Cup II regatta  - Varese FISA ITA Stevens Gwenda
8-10/05/2020 FISA Final Paralympic Qualification Regatta - Gavirate FISA ITA  
17-19/05/2020 Final Olympic Qualification regatta - Lucerne FISA SUI Wouters Paul
22-24/05/2020 World Rowing Cup III regatta - Lucerne FISA SUI Wouters Paul
30-31/05/2020 European Rowing Junior Championships - Belgrade FISA SRB Wouters Paul
5-7/06/2020 European Rowing Championships - Poznan FISA POL van Belle Peter
17-19/07/2020 Euro Masters Regatta - München FISA GER  
24/07-1/08/2020 Olympic Games Regatta - Tokyo IOC JPN  
16-23/08/2020 World Rowing Junior, Under 23 & Senior Championships regatta - Bled FISA SLO  
27-29/08/2020 FISU Championships regatta - Zagreb FISU CRO  
2-6/09/2020 World Rowing Masters regatta - Linz-Ottensheim FISA AUT De Jonge Yves
5-6/09/2020 European Under 23 Championships - Duisburg FISA GER Stevens Gwenda
25/09-4/10/2019 World Rowing Beach Sprint Finals & World Rowing Coastal Championships in Oeires-Lisbon FISA POR  
  MORE INFO WWW.WORLDROWING.COM      
DATE OTHER EVENTS Organizer Country  
7-9/08/2020 Coupe de la Jeunesse - Linz CdlJ AUT  

fisa

 

Klik op logo voor alle aanduidingen

 

 

Aanwezigen tabletchrono-opname 24/3: Chantal Neirinckx, Marie-Agnes Voigt, Martine Dimouawa, Carmen Hinderding, Gwenda Stevens, Patrick Rombaut, Bart Potoms, Jedan-Pierre Follet, Lieven Malisse, Roland Sautois, Anton Renting en Etienne Goormachtigh.

bedankkaartje

 

Masterscategorieën aangepast!

Vanaf de leeftijd van 80 jaar (= categorie J) wijzigen de categorie per 3 jaar =

categorie J = vanaf 80; categorie K = vanaf 83; categorie L = vanaf 86 en categorie M = vanaf 89 jaar.

Bordtrainingen voor kamprechters

In 2018 organiseren Lex Grootenhuis en Peter Paul Verbrugge in samenwerking met de Nederlandse Kamprechtercommissie zogenoemde "bordtrainingen" voor kamprechters.
Het doel van deze trainingen is het vergroten van je vaardigheden als kamprechter.
In deze training zullen we roeiwedstrijden simuleren en verschillende situaties “naspelen”.
Daarbij zal veel gelegenheid zijn om vragen te stellen, zelf lastige situaties naar voren te brengen en met elkaar van gedachte te wisselen.
Dit als een eerste kennismaking met het volgen van een lijnwedstrijd, ter voorbereiding op een kamprechterexamen of gewoon om wat op het droge te oefenen en met collega's "te sparren".
De bordtraining is dus zowel geschikt voor ervaren als onervaren kamprechters.
Vorig jaar hebben we het aanbod aan de Federale Kamprechter- & Regattacommissie (België) gedaan om een keer een bordtraining in het zuiden van ons land te houden en die dan ook open te stellen voor onze Belgische collega’s.
Het afgelopen jaar heeft Chantal Neirinckx op onze uitnodiging een keer meegedaan met zo’n training om te zien hoe dat in zijn werk gaat.
Om ook Belgische kamprechters in de gelegenheid te stellen een keer mee te doen met een bordtraining organiseren we op woensdag 11 april 2018 een training in Breda. Aanvang: 19.30 uur bij RV Breda. De training zal in het teken staan van lijnwedstrijden.
Je interesse kenbaar maken voor het meedoen aan de bordtraining kan door een reactie te mailen aan Chantal Neirinckx (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

151MemberFederations2017 

 Klik op de afbeelding om de kleuren der roeibladen van de 151 leden landen van FISA (dd. 2017) in PDF te krijgen. 


Kamprechters

In het roeien spreken we van ‘kamprechters’, zij zijn de scheidsrechters in het roeien. De Federale Kamprechtercommissie (één van de verschillende commissies van de Koninklijke Belgische Roeibond) is verantwoordelijk voor de aanwerving, opleiding, bijscholing en aanduiding van kamprechters op nationale roeiwedstrijden. 

De kamprechters hebben verschillende functies op een regatta en worden per zone ingedeeld:

  • Start: De lijnrechter bevindt zich langs de kant aan de startlijn en zorgt dat de boten op een rechte lijn liggen; de starter bevindt zich op de starttoren en geeft van het startsein (ofwel met startvlag ofwel met startlichten, zijn eventuele assistent bevindt zich onderaan de starttoren en geeft de ploegen aanwijzingen waar ze moeten liggen
  • Wedstrijd: de kamprechters zorgen voor een correct wedstrijdverloop en zorgen dat de boten in de juiste baan blijven, Zij bevinden zich meestal in een wagen langs de roeibaan, in Hazewinkel kan gevolgd worden in een catamaran.
  • Aankomst: het aankomstsignaal geven en het noteren van de aankomstvolgorde en de geroeide tijden. De kamprechters bevinden zich in de aankomsttoren.
  • Controlecommissie: de kamprechters controleren de boten, wegen de lichtgewichtroeiers en stuurlui, …

Bij de opleiding tot kamprechter wordt er geen onderscheid gemaakt in de 4 verschillende functies, de bedoeling is dat je elke functie kan uitvoeren. 

Als kamprechter heb je een chronometer, een megafoon, een walkietalkie, een fluitje, een verrekijker en enkele vlaggen nodig. Uiteraard wordt dit in de mate van het mogelijke ter beschikking gesteld door de wedstrijdorganisator. 

Hoe kan je kamprechter worden?

De Koninklijke Belgische Roeibond is op zoek naar nieuwe kamprechters! Als kamprechter ben je een heel belangrijk onderdeel van de wedstrijdorganisatie tijdens de roeiwedstrijd. We zijn zowel op zoek naar personen die de volledige opleiding tot kamprechter willen volgen als naar personen die af en toe eens kunnen komen helpen (bv. enkel het opnemen van tijden) op één of andere roeicompetitie in de buurt, of als je chauffeur bent voor jouw roeiende zoon of dochter. Alle hulp is welkom. Indien je hiervoor interesse hebt kan je een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Opleiding van kamprechters

De huidige opleiding bestaat uit 4 stappen:

  • Kandidaat kamprechter: Korte opleiding en initiatie = mini-codex (ong. 2u); Schriftelijke test rond de basiskennis; Indien geslaagd: stageperiode als adjunct-kamprechter
  • Adjunct kamprechter: Stage onder begeleiding van een nationaal of FISA kamprechter + invullen van een stagerapport; Nationale competities (Vlaanderen en/of Wallonië); Examen voor nationaal kamprechter (na positief advies FKRC): schriftelijk – mondeling – praktisch
  • Nationaal kamprechter: Nationale competities (Vlaanderen en/of Wallonië); Kandidaat FISA (min. 3j nationaal KR): Exchange Program, Seminars; Examen voor FISA KR (na positief advies FKRC): schriftelijk – mondeling – praktisch
  • FISA kamprechter: Internationale licentie, 4 jaar geldig; Internationale regatta's - World Cups - WK's - EK's - OS; Seminaries: elk jaar 1 seminarie per continent; Seminarie volgen = licentie verlengen voor 4 jaar

Bijscholing van kamprechters

De Federale Kamprechtercommissie organiseert 1 keer per jaar een bijscholing voor het kamprechters-korps dikwijls gekoppeld aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

Modaliteiten

De kamprechters oefenen hun functie uit volgens de modaliteiten beschreven in de nationale codex en de mini-codex:

Nationale codex

codex

Mini-codex

codex

FISA rulebook

fisa

Facebook

Contact

Gwenda Stevens - Voorzitter
Eeuwfeestlaan 62
9840 De Pinte

T. +32 497 73 49 78
M. Gwenda Stevens

Verantwoordelijke website

Etienne Goormachtigh

M. Etienne Goormachtigh