Kamprechtersinfo

Kamprechters

Taakverdeling (2019)

kampr1

lijst (2019)

kampr2

De Koninklijke Belgische Roeibond zoekt kandidaat-kamprechters, bekijk onderstaande filmpjes

 

(Korte versie en lange versie)

 

 

 Roeipakjes en riemen der Belgische clubs

 

- Nationale wedstrijdcodex. Klik op onderstaand logo voor de powerpoint over de nationale codex.

codex 

 

 

 

- Analyse van wedstrijd- en probleemsituaties

 

Belgische kamprechters aangeduid voor FISAwedstrijden 2019

FISA-Kalender Evenement 2019 Organizer Country Belg.kampr.
10-12/05/2019 World Cup I  - Plovdiv FISA BUL  
18-19/05/2019 Para-Rowing Regatta  -  Gavirate FISA ITA  
18-19/05/2019 European Junior Rowing Championships - Essen FISA GER Tim Sautois 
31/05-02/06/2019 European Rowing Championships  - Lucerne FISA SUI Peter van Belle
21-23/06/2019 World Cup II - Poznan FISA POL Gwenda Stevens
12-14/07/2019 World Cup III - Rotterdam FISA NED Lieven Malisse
24-28/07/2019 Under 23 World Championships - Sarasota FISA USA Gwenda Stevens
07-11/08/2019 World Rowing Junior Championships - Tokyo FISA JPN Patrick Rombaut (vzt) 
25/08-01/09/2019 World Rowing Championships - Linz FISA AUT

Patrick Rombaut (vzt)

Jean-Pierre Follet

7-8/09/2019 European Under 23 Championships - Ioannina FISA GRE  
11-15/09/2019 World Rowing Masters Regatta - Velence FISA HUN Yves De Jonge
begin oktober Olympische kwalificatieregatta Afrika - Tunis FISA TUN Martine Dimouawa
31/10-3/11/2019 World Rowing Coastal Championships - Hong Kong FISA Hong Kong China Chantal Neirinckx
  MORE INFO WWW.WORLDROWING.COM      
DATE OTHER EVENTS ORGANIZER COUNTRY  
02-04/08/2019 Coupe de la Jeunesse - Corgeno CdJ ITA  

fisa

 

Klik op logo voor alle aanduidingen

 

 

Aanwezigen tabletchrono-opname 24/3: Chantal Neirinckx, Marie-Agnes Voigt, Martine Dimouawa, Carmen Hinderding, Gwenda Stevens, Patrick Rombaut, Bart Potoms, Jedan-Pierre Follet, Lieven Malisse, Roland Sautois, Anton Renting en Etienne Goormachtigh.

bedankkaartje

 

Masterscategorieën aangepast!

Vanaf de leeftijd van 80 jaar (= categorie J) wijzigen de categorie per 3 jaar =

categorie J = vanaf 80; categorie K = vanaf 83; categorie L = vanaf 86 en categorie M = vanaf 89 jaar.

Bordtrainingen voor kamprechters

In 2018 organiseren Lex Grootenhuis en Peter Paul Verbrugge in samenwerking met de Nederlandse Kamprechtercommissie zogenoemde "bordtrainingen" voor kamprechters.
Het doel van deze trainingen is het vergroten van je vaardigheden als kamprechter.
In deze training zullen we roeiwedstrijden simuleren en verschillende situaties “naspelen”.
Daarbij zal veel gelegenheid zijn om vragen te stellen, zelf lastige situaties naar voren te brengen en met elkaar van gedachte te wisselen.
Dit als een eerste kennismaking met het volgen van een lijnwedstrijd, ter voorbereiding op een kamprechterexamen of gewoon om wat op het droge te oefenen en met collega's "te sparren".
De bordtraining is dus zowel geschikt voor ervaren als onervaren kamprechters.
Vorig jaar hebben we het aanbod aan de Federale Kamprechter- & Regattacommissie (België) gedaan om een keer een bordtraining in het zuiden van ons land te houden en die dan ook open te stellen voor onze Belgische collega’s.
Het afgelopen jaar heeft Chantal Neirinckx op onze uitnodiging een keer meegedaan met zo’n training om te zien hoe dat in zijn werk gaat.
Om ook Belgische kamprechters in de gelegenheid te stellen een keer mee te doen met een bordtraining organiseren we op woensdag 11 april 2018 een training in Breda. Aanvang: 19.30 uur bij RV Breda. De training zal in het teken staan van lijnwedstrijden.
Je interesse kenbaar maken voor het meedoen aan de bordtraining kan door een reactie te mailen aan Chantal Neirinckx (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

151MemberFederations2017 

 Klik op de afbeelding om de kleuren der roeibladen van de 151 leden landen van FISA (dd. 2017) in PDF te krijgen. 


Kamprechters

In het roeien spreken we van ‘kamprechters’, zij zijn de scheidsrechters in het roeien. De Federale Kamprechtercommissie (één van de verschillende commissies van de Koninklijke Belgische Roeibond) is verantwoordelijk voor de aanwerving, opleiding, bijscholing en aanduiding van kamprechters op nationale roeiwedstrijden. 

De kamprechters hebben verschillende functies op een regatta en worden per zone ingedeeld:

  • Start: De lijnrechter bevindt zich langs de kant aan de startlijn en zorgt dat de boten op een rechte lijn liggen; de starter bevindt zich op de starttoren en geeft van het startsein (ofwel met startvlag ofwel met startlichten, zijn eventuele assistent bevindt zich onderaan de starttoren en geeft de ploegen aanwijzingen waar ze moeten liggen
  • Wedstrijd: de kamprechters zorgen voor een correct wedstrijdverloop en zorgen dat de boten in de juiste baan blijven, Zij bevinden zich meestal in een wagen langs de roeibaan, in Hazewinkel kan gevolgd worden in een catamaran.
  • Aankomst: het aankomstsignaal geven en het noteren van de aankomstvolgorde en de geroeide tijden. De kamprechters bevinden zich in de aankomsttoren.
  • Controlecommissie: de kamprechters controleren de boten, wegen de lichtgewichtroeiers en stuurlui, …

Bij de opleiding tot kamprechter wordt er geen onderscheid gemaakt in de 4 verschillende functies, de bedoeling is dat je elke functie kan uitvoeren. 

Als kamprechter heb je een chronometer, een megafoon, een walkietalkie, een fluitje, een verrekijker en enkele vlaggen nodig. Uiteraard wordt dit in de mate van het mogelijke ter beschikking gesteld door de wedstrijdorganisator. 

Hoe kan je kamprechter worden?

De Koninklijke Belgische Roeibond is op zoek naar nieuwe kamprechters! Als kamprechter ben je een heel belangrijk onderdeel van de wedstrijdorganisatie tijdens de roeiwedstrijd. We zijn zowel op zoek naar personen die de volledige opleiding tot kamprechter willen volgen als naar personen die af en toe eens kunnen komen helpen (bv. enkel het opnemen van tijden) op één of andere roeicompetitie in de buurt, of als je chauffeur bent voor jouw roeiende zoon of dochter. Alle hulp is welkom. Indien je hiervoor interesse hebt kan je een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Opleiding van kamprechters

De huidige opleiding bestaat uit 4 stappen:

  • Kandidaat kamprechter: Korte opleiding en initiatie = mini-codex (ong. 2u); Schriftelijke test rond de basiskennis; Indien geslaagd: stageperiode als adjunct-kamprechter
  • Adjunct kamprechter: Stage onder begeleiding van een nationaal of FISA kamprechter + invullen van een stagerapport; Nationale competities (Vlaanderen en/of Wallonië); Examen voor nationaal kamprechter (na positief advies FKRC): schriftelijk – mondeling – praktisch
  • Nationaal kamprechter: Nationale competities (Vlaanderen en/of Wallonië); Kandidaat FISA (min. 3j nationaal KR): Exchange Program, Seminars; Examen voor FISA KR (na positief advies FKRC): schriftelijk – mondeling – praktisch
  • FISA kamprechter: Internationale licentie, 4 jaar geldig; Internationale regatta's - World Cups - WK's - EK's - OS; Seminaries: elk jaar 1 seminarie per continent; Seminarie volgen = licentie verlengen voor 4 jaar

Bijscholing van kamprechters

De Federale Kamprechtercommissie organiseert 1 keer per jaar een bijscholing voor het kamprechters-korps dikwijls gekoppeld aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

Modaliteiten

De kamprechters oefenen hun functie uit volgens de modaliteiten beschreven in de nationale codex en de mini-codex:

Nationale codex

codex

Mini-codex

codex

FISA rulebook

fisa

Facebook

Contact

Gwenda Stevens - Voorzitter
Eeuwfeestlaan 62
9840 De Pinte

T. +32 497 73 49 78
M. Gwenda Stevens

Verantwoordelijke website

Etienne Goormachtigh

M. Etienne Goormachtigh