Wereldkampioenschappen

Wereldkampioenschappen seniors

In 1962 werden de eerste Wereldkampioenschappen in de geschiedenis van de roeisport in de open categorie voor heren georganiseerd, de Wereldkampioenschappen voor dames kwamen 12 jaar later tot stand, in 1974. De evenementen voor lichtgewicht heren werden toegevoegd in 1974 en de evenementen voor lichtgewicht dames in 1985. In 2002, deed het G-roeien zijn intrede in de internationale roeiscene.

De Wereldkampioenschappen Roeien zijn het grootste jaarlijkse World Rowing evenement en het belangrijkste van het seizoen. Het vindt plaats op het einde van het seizoen.
De regatta is verspreid over acht dagen en hanteert een progressiesysteem van schiftingen tot finales en verzekert voldoende rusttijd voor de atleten in de diverse bootklassen.
In een Olympisch jaar worden de Wereldkampioenschappen beperkt tot de internationale, niet-olympische bootklassen en worden geroeid in combinatie met de Wereldkampioenschappen Junioren.
De olympische bootklassen zijn: Heren (M) 1x, 2x, 2-, 4x, 4-, 8+ / Dames (W) 1x, 2x, 2-, 4x, 8+ / Lichtgewicht Heren (LM) 2x, 4- / Lightgewicht dames (LW) 2x.

Wereldkampioenschappen under 23

De "onder 23 jaar"-competitie bestaat sinds dertig jaar. Voor de eerste maal georganiseerd in Macon (Frankrijk), onder de benaming "Match des Seniors" en nadien onder de benaming "Nationscup" in 1992. Een buitengewoon congres van de FISA in Dubrovnik (Croatië), verleende de reclassering van status van "Wereldkampioenschappen voor minder dan 23-jaar". Deze wereldkampioenschappen zijn toegankelijk voor alle aangesloten federaties. Een roeier mag deelnemen aan een wedstrijd voor u23 tot 31 december van het jaar dat hij 22 jaar werd.

Wereldkampioenschappen junior

Traditioneel nemen iets minder dan 50 landen deel aan dit kampioenschap met bijna 600 concurrerende jongeren. Er bestaat geen twijfel over dat de Junior Kampioenschappen spannend zijn. Er is een geest van jeugdige uitbundigheid die niet kan worden vervalst. Het is de ongeremde vreugde wanneer de atleten hun wedstrijden winnen. Het is ook de absolute teleurstelling op de gezichten en in de woorden van diegenen die verliezen. Het is het gezin dat meereist, dikwijls duizenden kilometers, om hun familieleden te steunen. Het zijn de tranen vergoten door vreugdevolle coaches. Het is de absolute vastberadenheid van ouders om ervoor te zorgen dat ze geen moment moeten missen. De Junior Wereldkampioenschappen lanceren een aantal toekomstige sterren. Het is de grootste regatta voor junioren en de meeste deelnemers roeien voor de eerste maal op internationaal niveau. Het Junior Roeien wordt ondersteund door de "1 euro per zitje" verzameld tijdens elke FISA World Rowing Masters Regatta, en draagt bij tot de ontwikkeling van programma's voor junioren.

De Junior Wereldkampioenschappen zijn een jaarlijks evenement voor roeiers van 18 jaar of jonger. Het omvat 13 bootklassen en is een 5-daagse competitie met een progressie systeem van schiftingen tot finales. In een Olympisch jaar worden de Junior Wereldkampioenschappen gecombineerd met de Wereldkampioenschappen.

Wereldkampioenschappen Masters

De Wereldkampioenschappen Masters zijn een jaarlijks evenement voor roeiers van 27 jaar of ouder. Roeiers nemen deel in verschillende leeftijdscategorieën beginnend met de “A”-klasse voor roeiers met de minimumleeftijd van 27 jaar. De categorieën lopen verder door tot categorie “M” voor ploegen met de gemiddelde leeftijd van 89 of meer.

Er is geen progressie systeem dus de winnaar van iedere reeks ontvangt een medaille. Het is een 4-daags evenement met inbegrip van deelname van gemengde ploegen op de laatste dag

Wereldkampioenschappen Zee-roeien

 

Wereldkampioenschappen indoor

De Wereldkampioenschappen indoor werden in 2018 voor het eerst georganiseerd!

World Rowing Indoor Championships 2021 gaan virtueel

klik op de titel voor de volledige Engelse tekst

De World Rowing Indoor Championships (WRICH) van 2021, aangeboden door Concept2, het topevenement voor indoorroeiers, zal worden georganiseerd als een virtuele live wedstrijd. De finales van dit evenement vinden plaats in het weekend van 27-28 februari 2021.

"FISA streeft naar eerlijke World Rowing Indoor Wereldkampioenschappen die open en toegankelijk zullen zijn voor deelnemers van over de hele wereld", zegt FISA-voorzitter Jean-Christophe Rolland.

Terwijl verdere details moeten worden bepaald, is het de bedoeling van FISA om een ​​WRICH te organiseren met meerdere competitieronden. De eerste ronde staat open voor elke deelnemer met toegang tot een Concept2-machine ('statisch Concept2 Model C, D of E met een PM3, PM4 of PM5). De laatste ronde van de kampioenschappen is bedoeld als een virtuele live race. "Deze gefundeerde aanpak van een finale wedstrijdronde zal FISA in staat stellen een dynamische sportpresentatie te creëren met een sterk atletengericht verhaal", zegt Rolland. Met dit platform kan World Rowing ook indoorroeien promoten verder voorbij competitie op eliteniveau. Bepaalde details, waaronder reglementen, wedstrijdcategorieën, kwalificatieronden en tijdlijnen, worden nog onderzocht en zullen worden aangekondigd zodra ze zijn afgerond.

Het woord "virtueel" wordt hier gebruikt om aan te geven dat concurrenten niet dezelfde fysieke ruimte hoeven te delen om te concurreren, omdat hun prestaties online kunnen worden vergeleken.

Het woord 'live' geeft aan dat deze virtuele vergelijking van prestaties in realtime zal plaatsvinden. De combinatie van deze twee elementen opent de deur voor World Rowing om het bereik van dit evenement uit te breiden naar indoorroeiers van over de hele wereld. Het maakt de simulatie van echte persoonlijke competitie mogelijk, terwijl het tegelijkertijd de nieuwe kansen van virtuele live wedstrijden omarmt.

Deze beslissing is ook een reactie op de onzekerheid over het annuleren van evenementen in de komende 12 maanden, de noodzaak om het financiële risico voor alle belanghebbenden te minimaliseren, het onvermogen om adequate plaatsbezoeken te voltooien en voorbereidingen voor evenementen. Het blijft mogelijk dat "sociale afstand", beperking op samenkomsten in groep en problemen met internationaal reizen nog steeds het geval zijn. Deze proactieve aanpak zorgt voor de broodnodige zekerheid op de internationale wedstrijdkalender.

indoor

Met een klik op bovenstaand logo, krijgt men de uitslag van u23 met Ward Lemmelijn (PXL) als wereldkampioen!!!

 

Wegens de corona-pandemie werden onderstaande wereldkampioenschappen in 2020 afgeschaft!

bledsen

bled

bledjun

linz

oeiras

beachsprint

 

 

 

Klik op de jaartallen hieronder voor info over de WK's van dat jaar:

2017OVERZICHT overzicht2018 2019overzicht    

 

Klik op de jaartallen hieronder voor info over de WK's senior in die periode:

2014 15 16

Klik op de jaartallen hieronder voor info over de WK's u23 in die periode:

2014 15 16

Klik op de jaartallen hieronder voor info over de WK's junior in die periode:

2014 15 16

Klik op de jaartallen hieronder voor info over de World Masters in die periode:

2014 15 16

Facebook

Contact

Gwenda Stevens - Voorzitter
Eeuwfeestlaan 62
9840 De Pinte

T. +32 497 73 49 78
M. Gwenda Stevens

Verantwoordelijke website

Etienne Goormachtigh

M. Etienne Goormachtigh